Alle kan feire Downs-dagen med Romário

«Gratulerer med dagen, Ivy! Det er ni år siden du forandret livet mitt totalt». Dette var teksten på bursdagskortet den tidligere Brasil-spissen Romário ga til sin datter da hun fylte år 17. mars. Ivy har Downs Syndrom, og i dagene fram mot den internasjonale Downs Syndrom-dagen 21. mars kom Romário med flere utspill. Han oppfordret til å følge med på de mange informasjon- og velferdsarrangementene med Downs som tema. Han hentet også fram et lovforslag han selv har forfattet, om funksjonshemmede i skolen: Romário vil at skolene eller myndighetene skal betale for ekstra mannskap og utstyr, og at undervisningen skal legges til rette slik at funksjonshemmede kan følge skoleløpet uten at økonomien til foreldrene knekkes. Slik er det ikke i dag, der foreldrene ofte må betale alle slike ekstrautgifter selv.

ivy

Romário ble verdensmester i 1994, og spilte for blant annet Vasco da Gama, Flamengo, PSV og Barcelona. Som spiller var han kjent for å være en rebell, som gladelig opponerte mot trenere og lagledere. En individualist som aldri vek unna konflikter, som skrøt av seg selv og gjerne tok en fest dagen før kamp.  Da han scoret mål nummer 1000 i 2007, til stor pressedekning, mente mange at Romário hadde jukset med tellingen.

Datteren Ivy ble født i 2005, og Romário oppdaget raskt at det skortet på politikere som kjempet de funksjonshemmedes sak. Dermed tok han opp hansken, og satte i gang. Mange brasiliansk eks-spillere har forsøkt seg i politikken, blant annet Pelé og Romários spisskollega fra 1994-VM Bebeto. Som regel har det gått dårlig, noe Bebetos fortsatt pågående karriere i bystyret i Rio de Janeiro er et eksempel på. De fleste ristet på hodet da det ble kjent at Romário skulle inn i politikken. De forventet enda en diva som aldri møtte opp og knapt visste hva han stemte på i lovgivende forsamlinger. Mange havnet nærmest i sjokk da det viste seg at Romário var en uredd og drivende dyktig politiker.

Happy Downs day

Romário representerer sosialistpartiet PSB, og er en fast kritiker av korrupsjon i fotballen. Han kommer stadig med utspill rettet mot Pelé og Ronaldo – som også var i troppen i 1994-VM. «Pelé er en stor poet – når han holder kjeft,» er en velkjent Romário-uttalelse om den aldrende trippelverdensmesteren. I forrige uke måtte Ronaldo igjen svare for seg. I 2011 lovte VM-komiteen – representert av blant annet Ronaldo, overfor Romário – å donere 32 000 VM-billetter til funksjonshemmede fra fattige familier. Lovnaden ble ikke overholdt, og Romário klandret Ronaldo. Som selv sendte skylden videre oppover i systemet, og uttalte samtidig at han ikke kunne forstå hvorfor Romário alltid angrep han. Ronaldo forsøkte å gi et inntrykk av at det hele nå handlet om personlige uoverenstemmelser. Det går an å forestille seg at det har eksistert slike uoverenstemmelser mellom de tidligere spisspartnerne – som ledet Brasil til Copa America-gull i 1996, og Confederations Cup-gull i 1997, men som ikke spilte sammen i 1998-VM fordi Romário var skadet. Men i dette tilfellet holdt Romário seg til saken, noe han som regel gjør, med alt det innebærer. Både Pelé og Ronaldo er med i arrangementskomiteen for VM 2014. Romário klandrer komiteen for overforbruk i forbindelse med VM, og mener de har vært altfor ettergivende overfor FIFA – en annen fast hoggestabbe for Romário. To dager før han tok opp saken med de 32 000 VM-billettene, kalte han FIFAs generalsekretær Jerome Valcke for en «utpresser» og FIFA-president Sepp Blatter for en «korrupt tyv» og en «filho da puta». Et flittig benyttet skjellsord i Brasil, som direkte oversatt betyr horesønn.

Les mer om Romário i min bok om brasiliansk fotball. Kjøp den hos forlaget, eller hos Tronsmo, Tanum, Ark eller andre kvalitetsutsalg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s