Bursdag for São Januário

21. april feiret Vascos supportere 87-årsdagen for hjemmebanen São Januário, templet på haugen, som ble ferdigstilt i 1927. I 1923 ble laget utestengt fra Carioca-mesterskapet fordi de brukte svarte spillere, og andre fra arbeiderklassen. En av de offisielle forklaringene på utestengelsen, var at Vasco da Gama manglet en egen bane. Fansen tok saken i egne hender, og finansierte og bygde banen. Disse hendelsene har forståelig nok en helt spesiell plass i Vasco-fansens identitet. Det er smittsomt, historiene fra 1923 gjør det lett å bli vascaíno selv  – les mer om klubben i min bok Brasiliansk fotball – 1894-1920 – 120 år med driblinger.

Fachada_São_Januário

Årsdagen skulle feires med en kamp mot America Mineiro i Brasils Serie B den 19. april, men den gikk for tomme tribuner: Vasco ble dømt til å spille for tomme tribuner etter tribunebråket i Joinville i desember – som du også kan lese mer om i min bok.

IMG_9178

Vasco ble dessverre nummer to i Carioca-mesterskapet i år, etter to uavgjorte kamper mot Flamengo i finalene. Dermed ble Flamengo mester, fordi de var bedre plassert i serien før finalene – en variant som var ny av året. I siste finale utlignet Flamengo to minutter på overtid, en scoring som kom etter en gigantisk offsidetabbe av dommeren. Vasco-fansen var i harnisk etter kampen, og dommeren fikk huden full. Til slutt dukket kona hans opp i offentligheten, og ga ektemanndommeren sin støtte – til tross for at hun selv var vascaíno. Større tegn på kjærlighet er det vanskelig å finne.

Campeonato Paulista 2014 var forøvrig en utrolig sensasjon, etter at den knøttlille klubben Ituano slo giganten Santos på straffekonk i finalen på Pacaembu. Ituano har ikke vunnet turneringen før, og i år skulle de egentlig ikke delta i noen av de fire nasjonale ligaene en gang. Altså er styrkeforholdet – på papiret – tilsvarende at min gamle klubb Stathelle, som jeg antar ligger i femte divisjon nå, skulle slå Rosenborg i cupfinalen på Ullevål. Paulista-seieren førte imidlertid til at Ituano kvalifiserte seg til fjerde divisjon på nasjonalt nivå i år.

I Paraná var senasjonen nesten like stor. Londrina møtte Maringá i finalen – verken Coritiba, Atlético Paranaense eller Paraná nådde opp – og vant på straffer.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s