«Et bartemål»

Da Fred jogget ut på Estádio Mané Garrincha i Brasília før kampen mot Kamerun på mandag, hadde han barbert bort tredagersskjegget – men ikke barten. Det var en oppsiktsvekkende bart, og Brasils eneste, bortsett fra Felipãos. I andre omgang kom målet, en heading. Etter kampen takket Fred oppskriftsmessig Gud – og barten. «Hvor utrolig det enn høres ut, så føk ballen inn i feltet, og den endte opp med å treffe barten. Det var et bartemål,» sa Fred ifølge Associated Press. Neymar, mannen som selv scoret to, og som ikke går av veien for å overraske med sveisen, må krediteres med assisten også her. Neymar uttalte dette: «Jeg sa: ‘Kom igjen Fred, hvis du barberer deg, så la barten være i fred, da kommer du til å score. Barten bommer aldri.’ Etter at han scoret gikk jeg bort til han og sa: ‘Der ser du, barten bommer aldri’.»

fred

Var det en hyllest til fotballens barndom i Brasil? For da fotballen kom til Brasil i 1894, var barten med fra første stund. Både Thomas Donohoe, skotten som dro i gang fotballkamper i Bangu i Rio de Janeiro i juni 1894, hadde en svær bart. Charles Miller likeså, rikmannssønnen som startet opp São Paulo-fotballen i oktober samme år.

donohoeCharlesMiller250

Imidlertid har barten en broget historie i Brasil. En av skurkene fra VM laget i 1950, som tapte siste kamp mot Uruguay på Maracanã og skapte et ennå ikke helbredet arr på Brasils nasjonale sjel, var venstrebacken Bigode.

bigode-flu

Og Bigode betyr «bart», et kallenavn han fikk selv om han ikke alltid hadde bart (når han hadde det var den ofte bare en liten stripe, Clark Gable style). Ikke nok med det. Rundt 70 prosent av spillerne fra 1950-laget hadde bart. Barbosa, Jair, Ademir, Zizinho, Juvenal, kaptein Augusto. Bebartede alle sammen.

1950 brasil

Det er enda mer. Da Brasil tapte mot Italia i 1982, i kampen som i dag blir kalt «Tragedien på Sarriá», som førte til at Sócrates og Zico og resten av den gyldne generasjonen aldri vant VM, ble den katastrofale feilpasningen som ga Italia deres andre mål begått av Toninho Cerezo. Lagets eneste bartemann. Som kjent kan ikke Brasil tape selv, det trengs alltid en syndebukk når laget går ut av VM. Her er lagbildet fra Italia-kampen i 1982 – finn en feil:

brasil 82

Alt er ikke bare sorgen. Den mest berømte barten i Brasils fotballhistorie tilhører frispark- og driblekongen Rivellino, som til forveksling ligner den tyske filosofen Friederich Nietszche. Rivellino vant gull i 1970, var kaptein i 1974 og hadde en lang og flott karriere for blant annet Corinthians og Freds lag Fluminense. Men obs. Da han vant gull i 1970 var barten moderat. Gjennom årene vokste den – og Brasils prestasjoner falt. Brasil var en stor skuffelse både i 1974 og 1978, begge ganger med en Rivellino med kjempebart på laget.

Rivellino-no5nietsczhe

Faktisk kan Freds bart også ha vært en hyllest til Brasília-banens navnefar: Det finnes et par bilder av selveste Garrincha med bart.

IMG_0840Ikke minst: Josimars to fantastiske mål i VM i 1986 ble scoret med bart.

josimarTil slutt kan det nevnes at Fred har spilt og scoret med bart før.

Skjermbilde 2014-05-11 kl. 22.57.38

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s